Pentru a putea circula cu un vehicul inmatriculat pe drumuri nationale si europene, orice sofer trebuie sa plateasca taxa de drum sau vigneta.
Vigneta sau rovinieta este o taxa pe care toti soferii trebuie sa o plateasca indiferent ca au masina inmatriculata in Romania sau in alta tara. Pentru a putea circula pe drumurile din afara oraselor fiecare sofer trebuie sa plateasca taxa de drum. Acelasi lucru se aplica si atunci cand iesi cu masina in afara tarii.
Ce inseamna asta mai exact? De fiecare data cand vrei sa iesi cu masina dintr-o localitate, trebuie sa ai rovinieta platita la zi. In functie de tipul de vehicul pe care il conduci vigneta va costa mai mult sau mai putin. Daca de exemplu iesi cu masina din oras o data la 3 luni nu trebuie sa platesti vigneta pe 1 an, poti plati doar pe 7 zile. Perioadele pentru care poti plati rovinieta sunt: 1 zi, 7, 30 de zile, 90 de zile si un an.
Daca mergi cu masina zi de zi in afara orasului cea mai buna varianta este sa platesti vigneta pe un an de zile. Amenda de rovinieta este egala cu suma pe care o vei plati pe un an de zile.
De ce trebuie platita rovinieta?
Simplu. Pentru a nu lua amenda. Amenda de rovinieta pleaca de la 250 de lei ( poti plati jumate in 30 de zile ) si ajunge pana la 4500 de lei, in functie de vehiculul pe care il conduci. Politia rutiera nu iti va cere rovinieta cand te opreste indiferent de situatie, insa drumurile din Romania sunt impanzite de camere de rovinieta care scaneaza toate numerele de inmatriculare care trec pe langa ele.
De cate ori poti lua amenda de rovinieta intr-o luna?
Daca treci pe langa o camera de rovinieta numarul masinii tale va fi imediat scanat si verificat intr-o baza de date. Daca de exemplu treci la ora 4 dupa-masa ai timp pana la ora 12 noaptea sa platesti rovinieta. Daca nu ai facut asta vei primi in plic amenda pe care trebuie sa o platesti in 30 de zile pentru a te bucura de o reducere de 50%. In decursul unei luni de zile poti lua doar o singura data o amenda de rovinieta.
De unde se cumpara rovinieta?
O poti cumpara din orice subunitate a Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), de la orice oficiu al Postei Romane sau din anumite benzinarii (MOL, OMV, Rompetrol, Socar, Lukoil). De asemenea, rovinieta poate fi achitata si prin SMS, in retelele Vodafone, Orange, Telekom si RCS&RDS. In cazul in care ai o rovinieta valabila, poti achita o noua taxa cu maximum 30 de zile inainte de expirarea celei vechi.
Singura diferenta este ca pentru a face vigneta pe 12 luni o sa ai nevoie de talonul masinii.
Cat costa rovinieta?
Cum am spus si mai sus pretul rovinietei este stabilit in functie de categoria autovehiculului (A, B, C, D, E, F, G, H) si de perioada de valabilitate a acesteia(1, 7, 30, 90 de zile sau 12 luni). Mai jos gasiti preturile in functie de autovehiculul pe care il conduceti:
Categoria A – autoturisme
- 1 zi – nu poate fi achizitionata pentru categoria A;
- 7 zile – 3 euro;
- 30 de zile – 7 euro;
- 90 de zile – 13 euro;
- 12 luni – 28 euro.
Categoria B – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 0 si 3,5 tone.
- 1 zi – nu poate fi achizitionata pentru categoria B;
- 7 zile – 6 euro;
- 30 de zile – 16 euro;
- 90 de zile – 36 euro;
- 12 luni – 96 euro.
Categoria C – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 3,5 si 7,5 tone.
- 1 zi – 4 euro;
- 7 zile – 16 euro;
- 30 de zile – 32 euro;
- 90 de zile – 92 euro;
- 12 luni – 320 euro.
Categoria D – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) intre 7,5 si 12 tone
- 1 zi – 7 euro;
- 7 zile – 28 euro;
- 30 de zile – 56 euro;
- 90 de zile – 160 euro;
- 12 luni – 560 euro.
Categoria E – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizata) mai mare sau egala cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv).
- 1 zi – 9 euro;
- 7 zile – 36 euro;
- 30 de zile – 72 euro;
- 90 de zile – 206 euro;
- 12 luni – 720 euro.