Câți ucraineni au fugit până acum din calea războiului. Un număr impresionant a ajuns în România

peste 2 milioane de ucraineni au fugit din tara

De când Rusia a invadat Ucraina săptămâna trecută, peste 677.000 de refugiați ucraineni au fugit în țările vecine, potrivit agenției ONU pentru refugiați. Liov, cel mai mare și cel mai important oraș din vestul Ucrainei, este acum „un fel de adăpost“ pentru sute de mii de ucraineni în mișcare. În ce țări au fugit civilii ucraineni din calea războiului, afli în rândurile de mai jos.

Câți ucraineni au fugit până acum din calea războiului

UPDATE: Peste 260.000 de refugiați din Ucraina au intrat până acum în România

În utlimele 12 zile, marcate de invazia Rusiei în Ucraina, 261.445 de refugiați ucraineni au intrat în România, iar 192.312 au ieșit, potrivit anunțului făcut luni, 7 martie, de Poliția de Frontieră. Practic, în țara noastră au rămas 69.133 de ucraineni.

În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, prin toate punctele de frontieră, în țara noastră au intrat 93.270 persoane, dintre care 33. 969 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 7,4 % faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat 10.953 cetăţeni ucraineni, în ușoară scădere cu 0,9%, în vreme ce pe la frontiera cu Republica Moldova au intrat 21.121 cetăţeni ucraineni, ceea ce înseamnă o creştere de 14,9%.

Tot în ultimele 24 de ore, pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 105.728 de persoane, dintre care 26.632 cetăţeni ucraineni. Așadar, vorbim de o creștere de 14%.

Circa 677.000 de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine, a anunţat marţi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, care a descris situația „extrem de îngrijorătoare“. Agențiile ONU au lansat, totodată, un apel de urgență, cerând 1,7 miliarde de dolari cu scopul de a acorda ajutor umanitar Ucrainei.

„Trebuie să-i ajutăm pe ucraineni să se ajute reciproc în această perioadă cumplită“, a spus Guterres într-o declaraţie video, la scurt timp după ce ONU a făcut un apel de strângere de fonduri pentru Ucraina.

Între timp, persoanele din Ucraina fug din calea războiului, trecând granițele către țările vecine din vest și ajungând inclusiv în Moldova, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Potrivit cifrelor, cei mai mulți refugiați ucraineni au ajuns în Polonia (circa 281.000), în timp ce aproximativ 94.000 au trecut în Ungaria, notează axios.com.

Citește și: Ajutor pentru refugiații din Ucraina. Numere de telefon, firme și informații utile

Sute de mii de oameni au părăsit țara. Câți au ajuns în România

Aproape 40.000 de ucraineni au fugit în Moldova, în vreme ce aproximativ 34.000 au ajuns în România. 30.000 de ucraineni au pătruns în Slovacia, iar aproximativ 34.600 de persoane au ajuns în diverse țări, potrivit ONU, care avertizează că estimările ar putea crește brusc.

În condițiile în care peste 677.000 de oameni au fugit din Ucraina, situația ar putea duce la „cea mai mare criză de refugiați în acest secol“, potrivit anunțului făcut ieri de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citat de CNN.

„Deşi am văzut o solidaritate şi o ospitalitate extraordinară din partea ţărilor vecine în primirea refugiaţilor, inclusiv din partea comunităţilor locale şi a cetăţenilor privaţi, va fi nevoie de mult mai mult sprijin pentru a asista şi proteja noii sosiţi“, a declarat Filippo Grandi.

Conform UNHCR, 1,1 miliarde de dolari dintr-o finanţare vor fi folosiţi pentru a ajuta 6 milioane de refugiați ucraineni pentru o perioadă iniţială de trei luni.

„Grupurile de ajutor vor avea nevoie de acces sigur şi neîngrădit în toate zonele afectate de conflict, în conformitate cu principiile fundamentale de umanitate, neutralitate şi imparţialitate“, se mai arată în declaraţie.

Citiți articolul original pe Playtech

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola