Masinile conventionale care au motoare cu ardere interna pe benzina sau pe diesel au inceput sa fie inlocuite usor usor de catre masinile electrice. Desigur, si clientii tarii noastre urmeaza aceasta tendinta globala, tot mai multi romani indreptandu-se catre automobilele electrice.
Motivul principal este faptul ca vehiculele electrice au emisii zero si sunt mai usor de intretinut, fiind mai putin costisitoare decat o masina clasica. In plus, cresterea continua a preturilor la benzina si motorina i-a determinat pe multi romani sa faca trecerea de la masinile clasice la cele electrice.
Statii publice de incarcare pentru masinile electrice
In prezent, in reteaua nationala de incarcare a vehiculelor electrice exista aproximativ 1.000 de puncte de incarcare. Putem spune ca avem de-a face cu o infrastructura mai dezvoltata decat oricand in anul 2022, dar care inca necesita anumite imbunatatiri pentru a satisface nevoile consumatorilor.
Daca sunteti proprietar de vehicul electric, puteti utiliza harta oferita de platforma PlugShare pentru a gasi orice statie de incarcare din tara si din afara. Aici veti gasi toate informatiile despre punctele de incarcare, tipul statiei de incarcare (incarcare normala sau rapida) si preturile de incarcare. De asemenea prin intermediul site-ului iti poti organiza calatoriile care depasesc numarul de km pe care ii poate parcurge masina ta dintr-o singura incarcare.
Pe langa benzinariile la care se gasesc statii de incarcare pentru masini electrice, precum Mol si Rompetrol, mai sunt si alte spatii publice in care puteti sa va incarcati automobilul. Trebuie sa stiti ca majoritatea parcarilor din mall-uri au benzinarii electrice instalate, precum si in cazul supermarketurilor precum Carrefour, Kaufland, Lidl, Mega Image si Penny. Si cladirile de birouri au inceput sa monteze spatii de incarcare a masinilor electrice in incinta lor care sa deserveasca atat angajatilor cat si vizitatorilor.
In urma cu cativa ani, aproape la toate statiile de incarcare se putea efectua incarcarea gratuita a masinii. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca numarul de masini cu emisii zero era foarte mic, iar solicitarea de puncte de incarcare era scazuta. Astazi, numarul de masini electrice de pe drumuri a crescut si astfel si cererea pentru punctele de incarcare electrice.
Totusi, mai sunt cateva statii publice de incarcare gratuita in tara, precum cele din parcarile magazinelor Kaufland unde poti incarca masina gratuit daca faci cumparaturi de o anumita valoare lunar in magazin. Insa, in contextul in care numarul masinilor electrice este din ce in ce mai mare este aproape imposibil sa prinzi un loc de incarcare la astfel de statii.
Pretul statiilor de incarcare a masinilor electrice
In functie de loc/furnizor, pretul orientativ pentru 1 kWh se poate incadra intre 1 Leu – 2,5 Lei.
Ca regula generala, curentul cel mai ieftin va fi intotdeauna acasa, pe de alta parte, curentul cel mai scump va fi intotdeauna la statiile care asigura incarcare rapida.
1 kWh acasa poate costa circa 1 – 1,5 Lei .
1 kWh la statiile de incarcare normala din locurile publice poate costa intre 1,5 – 2 Lei.
1 kWh la statiile care asigura incarcare rapida poate costa aproximativ 2 – 2,5 Lei.
Cat costa un plin la o masina electrica?
Capacitatea bateriei masinilor electrice difera de la model la model, tot asa cum la automobilele cu combustie interna exista masini cu rezervor de 35 de litri, dar si masini cu rezervor de 90 de litri. In cazul masinilor electrice capacitatea medie a bateriei este undeva in jurul a 50 kWh. Deci, o masina cu baterie de capacitate 50 kWh va necesita 50 kWh pentru un plin.
Acesti 50 kWh vor costa in cel mai bun caz circa 50 Lei, incarcat la domiciliu, si in cel mai rau caz circa 125 Lei, incarcat la cele mai scumpe statii din Romania. Cu un astfel de „ plin” o masina electrica poate parcurge intre 150 km si 400 km in functie de autonomia bateriei. Preturile pot varia in functie de mai multi factori: locul de incarcare, capacitatea bateriei, procentul de incarcare.
Statii de incarcare pentru masini electrice la domiciliu
Cea mai populara si viabila optiune este instalarea unui punct de incarcare in casa ta. In acest fel, incarcarea masinii este mult mai ieftina si o poti lasa la incarcat peste noapte. De asemenea, punctele de incarcare de acasa tind sa fie mai rapide si sunt mai sigure, deoarece au multe caracteristici de siguranta incorporate.
Daca locuiti in propria casa, instalarea unui punct de incarcare nu ar trebui sa fie o problema. Daca locuiti in chirie ar trebui sa obtineti permisiunea proprietarului, unii proprietari sunt fericiti sa instaleze un punct de incarcare pentru masinile electrice, deoarece acest lucru va face ca proprietatea sa fie mai atractiva in viitor. Insa, daca proprietatea in care stati este amplasata intr-o zona protejata, ar fi bine sa luati legatura mai intai cu departamentul de planificare al zonei pentru a vedea daca amplasarea unui punct de incarcare nu afecteaza in mod negativ zona.
Ar trebui sa lasati instalarea punctelor de incarcare de acasa pe mainile personalului calificat. Daca au autorizatie, o sa va puteti califica pentru o subventie guvernamentala care acopera o parte din costurile instalarii.
Exista zeci de producatori care ofera astfel de puncte de incarcare, iar aceastea sunt bineinteles de mai multe tipuri, cele mai rapide sunt in general si cele mai scumpe. Insa, puteti reduce costurile prin incarcarea peste noapte a masinii, cand electricitatea are un tarif mai mic la unii furnizori. Multe unitati de incarcare au o functie de temporizare pentru a va permite sa profitati de energie electrica mai ieftina si sa va incarcati masina cat mai eficient.
Pasii pe care trebuie sa ii parcurgeti pentru a avea o statie de incarcare in propria casa:
Luati legatura cu furnizorul de energie
Trebuie sa stiti cat va costa un kWh de energie. Daca nu este clarificat in factura fizica sau in factura online, sunati la departamentul de servicii pentru clienti al furnizorului de energie si intrebati. Este posibil sa aveti aceleasi tarife 24 de ore pe zi, sau s-ar putea sa aveti un tarif mai ieftin peste noapte, de obicei intre miezul noptii si 5 dimineata. Intrebati si daca au oferte speciale pentru incarcarea masinilor electrice.
Instalati un punct de incarcare la domiciliu
Un punct de incarcare la domiciliu este reprezentat de o unitate montata pe perete, rezistenta la intemperii, care vine cu un cablu de incarcare conectat sau cu o priza la care sa conectati cablul. In general, instalarea unui punct de incarcare a masinii electrice la domiciliu poate dura cateva ore, instalatorul va pozitiona si fixa unitatea de incarcare si o va conecta la reteaua de alimentare.
Calculati costul pe kWh cu capacitatea bateriei
De exemplu daca o masina electrica are o baterie de 62 kWh, iar furnizorul de energie electrica va taxeaza 1 Leu pentru un kilowatt pe ora, inseamna ca un plin de 100% va costa 62 de lei. Pentru o incarcare de 20% pana la 80%, cu alte cuvinte o incarcare de 60%, adica in mod realist un nivel de incarcare obisnuit. 60% din 62 kWh este 37,2 kWh, 37,2 kWh x 1 Leu = 37,2 lei. Este destul de mult de calculat, dar puteti face calculele doar o singura data, iar apoi o sa va puteti face o idee in legatura cu costul incarcarii.
Folositi computerele masinii pentru a intelege cata energie folositi
Majoritatea masinilor electrice au fost concepute cu un software care va va permite sa analizati mult mai usor performanta masinii. Pe ecran va pot aparea grafice care sa va ofere o serie de informatii utile precum: numarul de kilometri ramasi in baterie, cat timp va dura pentru a reincarca bateria la 100%, cati kilometri sunt acoperiti in medie pe kWh, dar si multe alte informatii care pot fi folosite pentru a eficientiza utilizarea masinii.
Intretinerea punctului de incarcare de la domiciliu
Punctele de incarcare de la domiciliu nu tind sa necesite multa intretinere, dar unele pot cere cateva actiuni: pastrati cablul de incarcare in siguranta pentru a evita deteriorarea sau rasucirea acestuia; pastrati punctul de incarcare curat, ferit de praf si umezeala; daca nu utilizati punctul de incarcare, opriti-l pentru a-i prelungi durata de viata.
Acest articol a fost redactat cu ajutorul specialistilor in piata de vanzari auto, BCCH Auto Switzerland.
In cazul in care esti interesat de achizitionarea unui autovehicul electric, cei de la BCCH Auto Switzerland te pot ajuta sa-ti comanzi masina dorita cu livrare in 10 zile oriunde in tara.