Mulți oameni se întreabă care este cel mai bun moment al zilei pentru a te vaccina împotriva Covid. Pare greu de crezut, dar cercetătorii au ajuns la concluzia că trebuie să țimen cont de momentul zilei atunci când ne vaccinăm împotriva noului virus, pentru a beneficia de un număr cât mai mare de anticorpi.
S-a aflat care este cel mai bun moment al zilei pentru a te vaccina împotriva Covid
Cercetătorii au făcut studii ample asupra momentului zilei când este cel mai bine să ne vaccinăm împotriva noului virus, iar concluziile sunt unele uimitoare. O astfel de cercetare a fost publicată recent în revista „Journal of Biological Rhythms” și arată că persoanele care au ales să se vaccineze după-amiaza au dezvoltat un număr mai mare de anticorpi.
„Studiul nostru observațional oferă o dovadă a conceptului că ora din zi afectează răspunsul imun la vaccinul SARS-CoV-2, constatări care pot fi relevante pentru optimizarea eficacității vaccinului”, explică coautorul lucrării, Elizabeth Klerman, cercetător la Spitalul General din Massachusetts (MGH). Cercetătorii susțin că ceasul nostru circadian intern de 24 de ore reglează multe aspecte ale fiziologiei, inclusiv răspunsul la boli infecțioase, dar și la vaccinare.
Studiul a fost făcut pe probele a 2800 de subiecți
De exemplu, cercetătorii spun că s-a observat că persoanele cu boli pulmonare tind să aibă o severitate mai mare a simptomelor și o alterare a funcției respiratorii în anumite momente ale zilei, iar acest lucru este strâns legat de ceasul nostru biologic.
Revenind la vaccinare, echipa de cercetători a evaluat numărul anticorpilor după vaccinul împotriva coronavirusului în rândul a aproape 2.800 de lucrători din domeniul sănătății, după cum scrie revista harvard.edu. Probele lor de sânge au fost colectate în momentul vaccinării, ca parte a programului de prevenire a infecțiilor din Regatul Unit, iar specialiștii au descoperit că răspunsurile anticorpilor au fost mai mari, în general, la oamenii care au fost vaccinați mai târziu în cursul zilei.
S-a mai ajuns la concluzia că pe lângă efectul orei la care s-a făcut vaccinul, răspunsurile imunitare au fost mult mai bune la persoanele care au folosit vaccinul Pfizer, la femei și la persoanele mai tinere. Cercetătorii s-au lovit de o problemă în timpul studiului, deoarece nu au avut acces la istoricul medical al persoanelor incluse în testul respectiv. De asemenea, nu au avut acces nici la programul lor de somn și de lucru în schimburi, care de asemenea pot influența răspunsul la vaccin.
„Dacă aceste rezultate sunt confirmate prin studii ulterioare, am putea să le recomandăm persoanelor vârstnice sau cu boli cronice să se vaccineze după-amiaza, astfel încât să aibă șanse mai mari să dezvolte un răspuns imun mai puternic, deci și o protecție mai ridicată împotriva bolii”, a mai spus dr. Elizabeth Klerman, coautorul studiului.
Citiți articolul original pe