Când va intra România în spațiul Schengen și care sunt condițiile (Adevărul)

romania schengen 1

Când va intra România în spațiul Schengen și care sunt condițiile (Adevărul)

România va intra în zona de liberă circulație din Europa, în cursul anului viitor, dacă în acest demers autoritățile de la București vor decide decuplarea țării noastre de Bulgaria, a explicat, într-un interviu pentru „Adevărul”, chestorul Marian Tutilescu, fostul șef al Departamentului Schengen din MAI.

„Dacă acest demers se aprobă, vom trece imediat la securizarea frontierei noastre cu Bulgaria, care va deveni frontieră externă a spațiului Schengen, precum și cele cu Moldova, Ucraina și Serbia. Și acest lucru nu este tocmai greu de realizat, mai ales că știm ce proceduri trebuie puse în practică. Punctele de trecere a frontierei nu trebuie modificate pentru că sunt deja la standardele necesare, dar mai trebuie achiziționate și puse în funcțiune niște camere cu termoviziune pe linia de frontieră, demers care nici măcar nu este foarte costisitor. Dacă realizăm acești pași, iar lucrurile merg bine, am putea intra în spațiul Schengen în toamna anului viitor, cam prin septembrie sau octombrie”.

Citiți interviul integral în Adevărul.

Imagini spectaculoase. Dăruiește Viață anunță finalizarea lucrărilor de construcție pentru #NoiFacemUnSpital (Republica)

Dăruiește Viață anunță finalizarea lucrărilor de construcție la #NoiFacemUnSpital, cea mai mare inițiativă de implicare socială din România, susținută, în prezent, de peste 350.000 de persoane fizice și peste 7.000 de companii. Activitățile proiectului continuă cu montarea mobilierului, testarea instalațiilor și pregătirea procesului de recepție, care va începe în prima parte a anului viitor, se anunță într-un comunicat emis de inițiatorii proiectului.

Inițiativa #NoiFacemUnSpital a plecat din dorința de a renova și a aduce la standarde moderne secția de onco-pediatrie a Spitalului Marie S. Curie din București și s-a transformat într-un adevărat proiect de țară – primul Spital de copii ridicat exclusiv din donații și sponsorizări.

Imagini spectaculoase pe pagina Republica.

Funcţionărimea răsuflă uşurată: bugetul a trecut şi anul acesta fără dezbatere (Ziarul Financiar)

Legea bugetului pe 2023, (bugetul de stat şi legea asigurărilor) – cea mai importantă lege a unui an – a trecut prin Parlament fluierând. Nici anul acesta nu vom şti încotro merg banii, chiar dacă legea este doldora de cifre. Aceasta este măsura unui dispreț față de cetățeni, adică tocmai față de cei care alimentează acest buget.

Integral în Ziarul Financiar.

Ministerul Transporturilor a inaugurat primul și singurul lot de autostradă din 2022: Lotul 1 Sibiu – Boița. În 2028 intrăm pe autostradă la Constanța și ieșim la Lisabona (Portugalia) (Economedia)

Ministerul Transporturilor a inaugurat joi după-amiază Lotul 1 al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, primul și singurul lot de autostradă care se deschide în acest an. Lotul Sibiu – Boița pe care l-a construit PORR (Austria) are o lungime de 13 kilometri și a fost dat în trafic cu aproape cinci luni înainte de termenul contractual, aprilie 2023. Chiar dacă nu are o lungime mare, orice kilometru de autostradă pe Valea Oltului reduce semnificativ numărul de accidente grave, preia traficul de tranzit de pe Drumul Național 7 (DN 7) și elimină cozile de la intersecția Veștem, intersecția cu DN 1 Sibiu – Brașov.

Inaugurarea primului lot al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești permite șoferilor să conducă pe 188 de kilometri de autostradă fără întrerupere de la Boița (județul Sibiu) până la Holdea (județul Hunedoara), potrivit datelor centralizate de Economedia. Stadiul fizic de execuție este de 92% potrivit datelor CNAIR.

În 2022, Compania de Drumuri a deschis și 40 de kilometri de Drum Expres între Balș și Slatina.

Judecătoarele care aveau în lucru dosarele Puiu Popoviciu și Duță, excluse din magistratură (PressHub)

Cu un vot de 5 la 3, două judecătoare de la Curtea de Apel București au fost excluse din magistratură de secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Deși mai au trei săptămâni din mandat, cei cinci, Marian Budă, Simona Camelia Marcu, Bogdan Mateescu, Lia Savonea și Nicoleta Țînț (care se pensionează începând cu 31 decembrie) au decis excluderea din magistratură a judecătoarelor Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu.

Panioglu l-a condamnat pe fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duță la 6 ani închisoare pentru luare de mită, iar Guluțanu judecă dosarul privind confiscarea de la milionarul Puiu Popoviciu a unui teren de 224 de hectare din Băneasa.

Despre Duță, Panioglu și Guluțanu au scris în motivare că a fost ajutat de doi procurori de la Constanța, Teodor Niță și Gigi Valentin Ștefan, pentru a scăpa cu o pedeapsă mai mică, înregistrând un denunț ilegal.

Inspecția judiciară sau noua Secție de anchetare a magistraților nu-i cercetează pe cei doi procurori de la Constanța, în schimb au deschis dosar disciplinar judecătoarelor care au reclamat neregulile din caz, scrie PressHub.

Reîmpărțirea României | Emil Boc propune două variante pentru comasarea județelor. Un județ va avea cel puțin 800.000 locuitori (Europa Liberă)

Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor, susține că reforma administrativă este obligatorie și propune ca, după 2024, județele să se unească, iar fiecare să aibă cel puțin 800.000 de locuitori. O altă idee a fostului premier vizează desființarea comunelor sub 5.000 de locuitori.

Reforma administrativă s-ar putea realiza, potrivit lui Emil Boc, prin două variante: o lege adoptată de Parlament – pentru care este nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor; sau reforma constituțională – pentru care este nevoie de votul a două treimi din Parlament.

Ultima reformă administrativ-teritorială s-a realizat în România în timpul regimului comunist, în 1968.

Primarul municipiului Cluj Napoca, fostul premier Emil Boc, crede că prima variantă, o lege sau asumarea răspunderii Guvernului, este mai ușor de realizat, dar reforma nu poate fi adoptată în Parlament înainte de 2025.

Motivul este reprezentat de faptul că în 2024 urmează un val de patru alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Europa Liberă tratează subiectul pe larg.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola