Pe 18 octombrie 2007 a fost instituită Ziua europeană a luptei împotriva traficului de persoane, ca o oportunitate de a atrage atenţia asupra subiectului dar şi de a precipita anumite decizii şi acţiuni ale guvernelor, autorităţților locale şi instituţiilor publice în ceea ce priveşte traficul de persoane.
Anul 2015 marchează a noua ediţie a acestei zile. Cu prilejul Zilei europene de luptă împotriva traficului de persoane, Centrul Regional Galaţi din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane va desfăşura la nivelul judeţelor Galaţi, Brăila şi Vrancea o serie de activităţi de natură să promoveze demersurile împotriva fenomenului în cauză.
O astfel de activitate pe tema traficului de persoane se va desfăşura sâmbătă 17 octombrie 2015, în intervalul orar 10.00-12.00, în incinta ”Clubului Poliţistului” din municipiul Galaţi (zona ”Ultimul Leu”). Activitatea, iniţiată în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi şi ONG-ul Tinerii şi Viitorul, va reuni reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, precum și un număr de aproximativ 40 de voluntari (tineri) şi va consta în proiectarea unui documentar pe tema traficului de persoane exploatate prin cerşetorie, urmată de o dezbatere şi un concurs tematic care vor avea ca obiectiv implicarea tinerilor în lupta împotriva exploatării semenilor. Activitatea va fi urmată de o distribuire stradală de materiale suport cu mesaje împotriva traficului de persoane, realizată de voluntari implicaţi.
Totodată, această activitate oferă prilejul de a promova pe plan local o campanie de prevenire a traficului de persoane, care abordează fenomenul traficului de persoane în scopul obligării la cerşetorie, cu accent pe victimele din rândul copiilor. Sloganul campaniei este ”Cere ajutor, nu cerşi!”, iar mesajul campaniei este ”Mâna întinsă nu primeşte ajutor, primeşte bani pentru traficanţi!”.
Obiectivele proiectului vizează reducerea vulnerabilităţii comunităţilor cu potenţial victimologic ridicat, prin creşterea gradului de conştientizare cu privire la traficul de persoane şi riscurile asociate acestui tip de infracţionalitate, identificarea principalelor cauze ale acestor vulnerabilităţi, precum şi găsirea unor posibile soluţii la nivelul grupurilor ţintă respective.