„British Documentary” – 11 filme documentare pentru galateni, la Muzeul de Artă Vizuală

Proiectul cultural „British Documentary” debutează la Muzeul de Artă Vizuală Galați joi, 23 aprilie 2015. Astfel, în perioada 23 aprilie-25 iunie 2015, în fiecare joi, gălățenii vor putea viziona documentare britanice, aduse în oraș în cadrul acestui proiect („Documentarul Britanic”). Intrarea este liberă iar filmele sunt subtitrate în limba română.

Proiectul iniţiat şi derulat de British Council îşi propune să prezinte cele mai bune 11 documentare britanice contemporane, recent nominalizate și premiate în cadrul Festivalului de Film Documentar Grierson. Subiectele științifice, escaladarea extremismului religios, statutul femeii în societăți represive, fotografia de artă sunt doar câteva dintre temele care definesc această ediție „British Documentary”. Astfel, pe 23 aprilie, incepand cu ora 18.00 va fi proiectat documentarul „Condamnarea la moarte: povestea lui Salman” , in care Salman Rushdie dezvăluie, pentru prima dată, adevărul celor 10 ani în care a stat ascuns ca urmare a condamnării la moarte proclamate de ayatolahul iranian Khomeini. Documentarul coincide cu publicarea ultimului volum al scriitorului, „Joseph Anton: Memorii”, prezentând o serie de interviuri realizate de Alan Yentob, cu Salman Rushdie însuşi și ofițerii însărcinați cu protecția sa, cu membrii familiei lui Rushdie și prietenii săi apropiați.
Pe 30 aprilie, de la ora 18:00 va fi  proiectat „Siria: între fronturi”, in care regizorul Olly Lambert explorează zona râului sirian Orontes și documentează pozițiile de ambele părți ale frontului sirian: cea a guvernului și a președintelui Assad și cea a unei grupări de opoziție – Armata Siriană Liberă, într-un documentar fără precedent, considerat a fi cel mai important material jurnalistic realizat pe teritoriul Siriei. Documentarul este câștigătorul a numeroase premii printre care BAFTA, David Bloom și Grierson.
In luna mai, pe data de 7, tot de la ora 18:00, va fi proiectat documentarul „Salma”, povestea unei tinere care, odată ajunsă la pubertate, a fost obligată să-și petreacă următorii nouă ani izolată într-o cameră din casa familiei sale. În pofida tuturor greutăților întâmpinate și a privării de libertate, Salma reușește să își găsească un refugiu scriind poezii, care ajung să fie publicate cu ajutorul mamei sale. Lipsa accesului la educație, discriminarea femeilor și rolul de opresiv al comunității în deciziile membrilor săi sunt doar câteva din problemele ridicate în documentarul realizat de Kim Longinotto, regizoare câştigătoare a numeroase premii internaţionale.
Pe 14 mai  de la ora 18:00, cei interesati pot urmari documentarul „Ordine si dezordine: povestea energiei”, in care profesorul Jim Al-Khalili dezvăluie povestea uluitoare a felului în care au fost descoperite legile care guvernează universul. Energia este de o importanță vitală pentru noi toți, însă, ce este ea mai exact? Profesorul Jim Al-Khalili investighează un set de legi ale fizicii care leagă toate elementele lumii noastre, de la motoare la oameni și stele. Ceea ce aflăm este că energia, atât de importantă în viața de zi cu zi, ne ajută să înțelegem mecanismele din spatele întregului univers.
La data de 21 mai, la aceeasi ora va fi expus documentarul „Zona de siguranță: câmpurile morții din Sri Lanka”. Acest documentar este câștigător al premiului publicului în 2013 la Festivalul de Film Internațional pentru Drepturile Omului de la Nuremberg, si urmărește evenimentele tragice ale ultimelor luni ale războiului civil din Sri Lanka, prezentând cu acuratețe unele dintre cele mai grave crime de război și împotriva umanității. Mărturie stau relatările supraviețuitorilor și materialele video înregistrate atât de victime, cât și de uzurpatori.
Pe 28 mai va fi prezentat filmul „Pribegii șoselelor”, in care Rich Hall ne poartă într-o călătorie personală pentru a defini ce anume caracterizează filmele genului road movie. Încă de la începuturile cinematografiei americane, road movie-ul a fost sinonim cu cultura americană, iar filme precum Bonnie și Clyde, Fructele mâniei și Thelma și Louise au demonstrat memorabil acest lucru. Umorul caracteristic lui Rich Hall, prezentatorul documentarului, urmărește inclusiv modul în care contextul social, economic și politic au contribuit la redefinirea genului artistic.
Pe 4 iunie, va putea fi vizionat un film despre ”Problema ajutorului umanitar”, in care un grup de tineri și-a propus, acum 45 de ani, să ofere sprijin victimelor zonelor de conflict, însă au realizat în scurt timp că până și cele mai bune intenții pot fi contestate în fața pericolului iminent.
„Problema ajutorului umanitar” analizează îndeaproape întâmplările care au avut loc de-a lungul celor mai mari dezastre umanitare din ultimii 50 de ani. În pofida bunelor intenții, să fi fost ajutorul acordat mai degrabă o piedică?
In data de 11 iunie vor fi proiectate doua filme, unul la ora 18:00 – „Băiatul de pe plajă” si altul la  18:30 – „Regina adolescentă a frumuseţii”. „Băiatul de pe plajă” este povestea tanarului Juma, șomer și care, ca majoritatea tinerilor kenyeni, visează la o viață mai bună peste hotare. Într-o zi o întâlnește pe Lynn, din Marea Britanie, și deodată Europa pare a să fie mult mai aproape. Câștigător al premiului la categoria „Cel mai bun documentar de scurt-metraj” la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, documentarul lui Emil Langballe surprinde complicațiile unei forme de turism aparte, în care promisiunile constituie principala sursă de atracție.
„Regina adolescentă a frumuseții”, documentarul lui Dan Murdoch aruncă o privire în culisele concursurilor de frumusețe și pune sub semnul întrebării artificialitatea unor astfel de evenimente. Protagonista documentarului, primul adolescent din Marea Britanie care a făcut o operaţie de schimbare de sex, dezvăluie toate provocările întâmpinate în încercarea de a-și accepta și destăinui propria identitate, de la operațiile estetice până la tentativele de suicid.
Pe 18 iunie, de la ora 18:00 poate fi vizionat filmul „Computerul vechi de 2000 de ani: mecanismul de la Antikythera”, un documentar care dezvăluie povestea extraordinară a computerului vechi de 2000 de ani, construit de grecii antici, precum și întreaga mobilizare de forțe susținută de o echipă de cercetători internaționali pentru a afla misterul din spatele acestui artefact unic, cunoscut drept „mecanismul de la Antikythera”.
Proiectul cultural „British Documentary” se va incheia la data de 25 iunie, cand, incepand cu ora  18:00 va putea fi vizionat documentarul „În lumina reflectoarelor: Norman Parkinson” . Norman Parkinson este cunoscut atât pentru îndelungata sa carieră ca fotograf revoluționar în domeniul modei, cât şi drept un personaj excentric, pasionat de gastronomie, care și-a creat propria marcă de cârnați. Fotografiile impresionante, precum și înregistrări ce până acum nu au fost accesibile publicului constituie farmecul aparte şi ineditul acestui documentar, alături de interviuri cu Iman, Jerry Hall, Carmen Dell’Orefice și Grace Coddington, directorul de creație al prestigioasei reviste de modă Vogue.

Picture of Alina Bararu

Alina Bararu

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola