Atacul de panică și românii fără patrie (SpotMedia)

Romexpo

Atacul de panică și românii fără patrie (SpotMedia)

„România trece printr-un atac de panică cu mult mai serios decât la începutul pandemiei, relevant pentru efectele proastei calități a clasei politice, dar și pentru criza de identitate națională prin care trecem”, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

„S-a instalat o isterie a plecării din țară. Pe de-o parte, se cumpără euro în draci peste tot.

Marți nicio bancă, nicio casă de schimb valutar nu aveau vreun euro de vânzare. Ba se formaseră cozi ale celor care așteptau să vină cineva să vândă euro pe care să-i cumpere imediat.

În același timp, serviciul pașapoarte este asediat. Cozile sunt imense, iar site-ul de programare online e blocat. Cei mai mulți dintre solicitanți sunt părinți care vor să facă pașapoarte pentru copii, care au nu cărți de identitate. Așa ceva nu se întâmplă nici în vârf de sezon turistic.

Toate sunt pregătiri pentru fuga din țară, după model ucrainean, din față războiului. Dar care război?

Rațional vorbind, România nu are cum să ajungă într-o situație similară cu a Ucrainei.

Sigur că suntem vulnerabili la atacuri cyber, sigur că resimțim din plin efectele economice ale războiului, dar din secunda în care în România ar cădea primul proiectil sau ar păși prima cizmă rusească, prima șenilă de tanc rusesc, Rusia s-ar afla de facto în război cu NATO.

Și de aici două variante mari și late. Ori am vorbi de un război convențional în care Rusia nu are nicio șansă, cel mai probabil ar fi strivită de forțele aeriene NATO înainte de vorbi de ceva terestru. Ori va fi un război nuclear și atunci chiar nu va mai conta daca ești la Bacău sau la Berlin.

Probabilitatea ca într-o țară NATO să avem nevoie să luăm copiii, o valiză, euro și pașapoartele pentru a fugi de tancurile rusești unde vedem cu ochii este infimă. Iar președintele, premierul și ministrul de Externe s-au străduit cât s-au priceput să explice acest lucru. Fără să fie crezuți.

Românii nu au încredere în clasa politică din România, în inteligența ei, în inspirația ei, în competența ei, în buna ei credință. Actul de guvernare haotic, comunicarea mizerabilă, improvizația continuă, corupția, clientelismul, inconsecvența și inadecvarea au creat un canion între guvernați și guvernanți al cărui semn evident a fost creșterea absenteismului la vot.

Și neîncrederea asta se generalizează. Devine pentru unii și neîncrederea că NATO va respecta anagajamentele și va apăra România”.

Integral pe SpotMedia.

Fostul secretar de stat american Frank G. Wisner II: „România simte pericolul apropiindu-se” (Adevărul)

Fostul secretar de stat american Frank G. Wisner II a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre poziţia „dificilă” a României la graniţa războiului, dar şi despre sprijinul NATO în cazul unui eventual atac al Rusiei, considerându-l „o decizie nesăbuită şi deloc înţeleaptă” a lui Putin. În opinia sa, Putin nu va fi doborât din interior atât timp cât cei mai julți dintre ruși sunt de partea războiului.

Interviul cu Frank G. Wisner II, care a lucrat cu opt preşedinţi americani, este disponibil aici.

Se amenajează spațiul de cazare de la Romexpo, pentru refugiați / Viceprimarul Horia Tomescu: Ne asigurăm că oamenii vor avea suficientă căldură, acces la duşuri, mâncare caldă, servicii medicale / Doritorii pot dona așternuturi, pilote, perne (G4Media)

Viceprimarul Capitalei Horia Tomescu anunţă că a început amenajarea noului spaţiu de cazare pentru refugiaţi de la pavilionul central Romexpo şi îi îndeamnă pe doritori să doneze aşternuturi, pilote şi perne pentru dotarea centrului.

El precizează că la Romexpo au fost aduse deja 2.000 de paturi.

„În următoarele ore, prioritatea zero este să ne asigurăm că oamenii vor avea suficientă căldură, apoi să asigurăm accesul la duşuri, mâncare caldă, servicii medicale. Efortul logistic este uriaş, iar timpul este scurt. Însă vorbim de o mobilizare cu scop umanitar şi nu vom economisi niciun efort ca să îi adăpostim pe vecinii noştri care fug din calea acestui război odios. Cu contribuţia instituţiilor şi a fiecăruia dintre noi, avem puterea să oferim puţină speranţă în aceste zile negre”, a scris Tomescu, marţi seara, pe Facebook.

Viceprimarul afirmă că cei care doresc pot ajuta la dotarea centrul de cazare de la Romexpo cu aşternuturi, pilote şi perne. Acestea pot fi aduse la punctele de colectare deschise de Primăria Capitalei, de luni până vineri, între 10:00 şi 18:00. G4Media arată care sunt cele trei puncte de colectare.

* Centrul Bebe de Bucureşti, Bld. Elisabeta nr. 75;

* Arena Naţională, Clădirea Academiei de Tenis, Bld. Basarabia nr. 37-39;

*Centrul de Economie Circulară, Calea Plevnei 98.

Am sortat și eu donații pentru refugiații ucraineni și, după această experiență, simt nevoie să spun câteva lucruri (Republica)

Gabi Ralea, fostă jurnalist, în prezent blogger, consideră „incredibil cum, din neștiință ori din indiferență, oamenii trimit refugiaților lucruri nu doar nefolositoare, dar și jignitoare raportat la situația dată. Nu văd cum altfel se poate numi când, în sacoșa cu donații, găsești sandale aurii, rochii cu sclipici, blugi rupți excesiv ori sacouri cu paiete.

Respectă-l pe cel în nevoie așa cum te respecți pe tine.

Asta înseamnă să aplici un principiu simplu: nu donezi ceea ce tu nu ai primi, dacă ai fi în aceeași situație. Judecă prin prisma acestei idei fiecare lucru pe care îl donezi și vei vedea că teancul rămas pentru donare se poate subția considerabil”.

Despre donatii pentru refugiati, un scurt ghid pentru donatori puteți citi mai multe aici.

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola