Amenzi de până la 1.000 de lei pentru aceşti colindători. Au nevoie de aprobare de la primărie

amenda pentru colindatori

Nu există român care să nu fi auzit versurile „Iată vin colindătorii, florile dalbe, Noaptea pe la cântători, florile dalbe”! În fiecare, an în apropiere de Crăciun, suntem vizitați de colindători. Sunt datini și obiceiuri păstrate de secole. Din Dobrogea și până în cel mai uitat loc din țară de Crăciun ies colindătorii. Dar, iată că autoritățile locale vor să oprească și acest obicei. Conform autorităților, se vor da amenzi de până la 1.000 de lei pentru colindători. De ce și unde, aflați în cele ce urmează.

De Crăciun se merge la colindat! Obiceiul este păstrat și azi

Așa cum scriam în introducere, colindatul este un obicei extrem de vechi, care vine din negura timpului. Cu secole în urmă, obiceiul fusese considerat a fi unul păgân, ulterior, după trecerea la creștinism, a devenit un obicei creștin, cel de a colinda de Sărbătoarea Nașterii Domnului, pe 25 decembrie.

Ani la rând, indiferent în ce colț de țară am mers, era imposibil să nu fi văzut pe aleile satelor, sau pe străzile marilor orașe colindători. De la mici grupuri de oameni care cântau colinde tradiționale, și până la celebrul obicei „Capra”. Toate au fost și încă mai sunt păstrate și practicate peste tot în România.

Unii dintre noi, când eram mici, de-abia așteptam această perioadă din an, tocmai pentru a merge din poartă în poartă, sau din ușă-n ușă, și să colindăm. În afară de bănuți, mulți români dădeau colindătorilor merinde, băutură și dulciuri. Dar, se pare că anul acesta, cel puțin într-unul din orașele mari din România, acest obicei ar putea fi amendat cu până la 1.000 de lei.

Vezi și: Calendar ortodox decembrie 2022. Când sunt sărbători cu cruce roșie

În Brașov, amenzi de până la 1.000 de lei pentru colindători

Orașul de sub Tâmpa se pare că anul acesta ar putea spune nu colindătorilor, indiferent de care ar fi aceștia. Conform unei decizii date de administrația locală, în Brașov nu mai ai voie la colindat dacă nu ai o aprobare emisă de primăria orașului:

„Instituția noastră este pregătită să intervină în astfel de situații. Conform legii 61, tulburarea liniștii și ordinii publice, se sancționează contravențional cu amendă între 200 și 1.000 de lei.
Sunt și grupuri de colindători care în baza unui acord eliberat de Primăria Municipiului Brașov pot să desfășoare astfel de activități pe domeniul public. Nu cred că acei colindători cu boxe portabile, capre, urși ar fi autorizați.
Îi legitimăm, verificăm dacă au acord sau abonamente care să îi împuternicească să desfășoare astfel de activități, în caz contrar, individual sunt sancționați contravențional”, a declarat Dragoș Ioniță, din cadrul Biroului Operațiuni Operative al Poliției Locale Brașov, conform presei locale.

Deși, cu greu am putea numi colindatul tulburarea liniștii publice, măsura a intrat în vigoare, astfel că cei care vor să colinde în aceste zile în Brașov, ori au aprobare de la primărie, ori riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Cu greu se poate explica o astfel de decizie, în contextul acestor zile. Mai ales acum, când toată lumea ar trebui să se bucure de Sărbătorile de iarnă.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola