Amendă de 3.000 de lei pentru toți românii de la bloc care refuză accesul. Nu e nevoie nici de preaviz

Nu de puține ori au fost situațiile când, din diferite motive, să se spargă o țeavă în interiorul apartamentului vecinului de deasupra și să-i inunde pe ceilalți. Într-o astfel de situație, conform legii, președintele Asociației de locatari, administatorul sau persoana calificată să facă reparația, poate intra în apartament fără ca proprietarul să-și dea acordul. În caz contrar, legea spune că vecinul poate fi amendat, cu până la 3.000 de lei.

Președintele Asociației de locatari poate intra în apartament în situații de urgență

Deși, de cele mai multe ori, o țeavă spartă, sau chiar o inundație nu este ceva premeditat, se întâmplă. În cazul în care în apartamentul nostru, sau al vecinului, apar astfel de situații de urgență, care afectează restul locatarilor, președintele Asociației de locatari, administratorul sau cel care este în măsură să facă reparația, pot intra în apartament fără acordul proprietarului, dar, conform legii, pe baza unui aviz motivat.

De cele mai multe ori nu se întâmplă genul acesta de lucruri, dar dacă reparațiile sunt necesare și clasificate ca a fi de urgență, atunci, conform Legii nr. 196/2018, Legea Asociațiilor de proprietari, reprezentantul asociației poate face acest lucru. În cazul în care proprietarul apartamentului refuză accesul pentru reparațiile de urgență, legea spune că acesta poate fi amendat cu până la 3.000 de lei.

Cu toate astea, sunt câțiva pași pe care reprezentanții legali ai asociației trebuie să-i facă. De exemplu, dacă situația impune reparații sau construcții, în această situație Asociația trebuie să înștiințeze locatarul printr-un preaviz motivat în scris în termen de cinci zile.

De cealaltă parte, dacă situația este una urgentă, și necesită intervenția mult mai rapid, atunci se va emite tot un preaviz motivat, dar în termen de 24 de ore. În afară de amenda de 3.000 de lei, proprietarul care nu permite accesul, este pasibil să răspundă civil și penal, dacă situația creată aduce prejudicii celorlalți locatari din bloc, conform Avocatnet.ro.

Legea dă dreptul proprietarului la despăgubiri

Conform aceleiași legi, Legii nr. 196/2018, în situațiile în care, în urma acestor intervenții de reparații, sau construcții, proprietarul în al cărui apartament s-a intervenit se alege cu pagube, acesta poate fi despăgubit prin intermediul fondului de reparații pe care Asociația de locatari este obligat să-l aibă.

Acest fond pentru astfel de situații a fost gândit, conform legislației în vigoare. O altă precizare în lege spune că, în cazul în care intervenția a fost făcută de o persoană fizică autorizată sau o firmă de specialitate, și s-au constatat pagube, acestea vor fi suportate de una din cele două entități, conform Legii nr. 196/2018.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola