Adrian Vasilescu, BNR: Cum a ajuns mr. ROBOR să fie investigat de Consiliul Concurenţei (Ziarul Financiar)
Ori de câte ori inflaţia se învolburează, iar creditele se scumpesc, se încrucişează săbiile. Nemulţumirile vin din partea acelora care, dintre cei 2,1 milioane de debitori ai băncilor, au de rambursat rate cu dobânzi variabile la creditele primite, scrie consilierul guvernatorului BNR. În spaţiul public, în dezbateri aprinse, ROBOR-ul sau reversul lui, IRCC-ul (indicile de referinţă al creditelor de consum), sunt de serviciu la încasat reproşuri. Aşa că, nu ar fi o premieră ca la Consiliul Concurenţei să fi ajuns reclamaţii potrivit cărora familii cu credite luate de la bănci ar fi plătit, în contul datoriei, mai mult decât ar fi fost corect (şi legal) să plătească. Şi asta pentru că băncile ar fi trucat ROBOR-ul! Sau că IRCC-ul ar fi trucat!
Se nasc, de aici, două întrebări ce nu pot fi ocolite. Prima: care ar putea fi, concret, cerinţa legală sau normele încălcate? A doua: în procesul creditării, din 2010, de când ROBOR-ul a fost implicat prin lege în calculul dobânzilor sau din 2019, de când a fost dublat de IRCC, şi până azi, au apărut situaţii, date ori chiar probe în stare să pună în evidenţă astfel de încălcări? Fără răspunsurile exacte la aceste două întrebări, date cu legea în faţă şi în temeiul unor analize aprofundate, orice învinuiri de acest fel rămân irelevante.
ROBOR-ul e stabilit la nivelul sistemului bancar, fără nicio implicare a băncii centrale, reafirmă Adrian Vasilescu.
Și totuși ROBOR-ul este manipulat! De inflaţie!, mai scrie consilierul guvernatorului.
Integral în Ziarul Financiar.
Eu votez dubla măsură! Cine e mai plagiator dintre Bode și Kövesi? (Libertatea)
Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj a finalizat și dat publicității raportul de evaluare a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode. Comisia UBB a anunțat că „Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1.923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %)”. E adevărat că a revenit și a anunțat că 2,95% din ce s-a semnalat, că nu putea analiza, spune Comisia, toată teza. Discutăm, așadar, pe datele disponibile în acest moment.
Cristian Ghinea, actualmente coordonator al Departamentului de politici publice al USR, a reacționat imediat pe Facebook, cerând demisia lui Lucian Bode pentru că a plagiat (…). „Furtul este furt”, a tunat domnul Ghinea, fost coleg de cabinet al domnului Bode în guvernul Cîțu.
A venit, pe turnantă, și președintele USR, domnul Cătălin Drulă. Domnia sa, de asemenea, așteaptă demisia din guvern a domnului Bode, fostul său coleg de cabinet în același guvern Cîțu.
Jurnalistul Patrick André de Hillerin amintește de raportul CNATDCU prin care se aducea la cunoștința opiniei publice faptul că Laura Codruța Kövesi a plagiat 20 de pagini din cele 444 ale tezei sale de doctorat, respectiv 4% din teză.
Într-un an și jumătate după prezentarea raportului parlamentarul Cristian Ghinea nu ceruse nici măcar o singură dată demisia șefei DNA (la acel moment). Deși 4% înseamnă mai mult decât 2,95%, „furtul” nu era „furt” în 2016, dar a devenit astăzi, mai scrie contributorul Libertatea.
Nicușor Dan cere sprijin Armatei în lupta cu rechinii imobiliari. MApN pune la dispoziția PMB hărți de înaltă precizie realizate începând cu 2010 (Buletin de București)
Angajații Direcției de Patrimoniu și Direcției de Urbanism vor avea acces liber la ortofotoplanurile Ministerului Apărării pentru întreg teritoriul administrativ al municipiului București. Proiectul de hotărâre adoptat recent de CGMB vine în contextul în care primarul general Nicușor Dan a anunțat că municipalitatea are 500 de litigii în domeniul urbanismului, majoritatea generate de autorizaţii emise de administraţiile precedente.
Citiți mai mult pe pagina Buletin de București.
Reportaj. România bolnavă. Obezitatea la țară demontează mitul că mâncăm „bine și sănătos” (PressOne)
În ciuda mitului că la țară oamenii trăiesc și mănâncă mai sănătos, doctorii de familie spun că malnutriția este în floare și afectează atât copiii, cât și adulții.
Riscul de boli cardiovasculare și incidența diabetului în rândul românilor care trăiesc în mediul rural sunt un iceberg, din care în statistici se vede numai vârful.
În analizele unor ONG-uri, incidența obezității în rândul adulților din mediul rural oscilează de la 30 la 50%.
Reportajul, pe portalul PressOne.
Recensământul foselor septice. Ce amenzi riscă gospodăriile care nu sunt racordate la canalizare (Adevărul)
Românii care nu sunt racordaţi la sistemul de canalizare și au fose septice în gospodărie au avut termen-limită până pe 30 octombrie să le declare la primărie, conform unei Hotărâri de Guvern adoptate în primăvară. Cei care nu au făcut-o riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Prin acest demers, statul român își dorește să inventarieze gospodăriile care folosesc fose septice și să le pună oarecum în legalitate. Fiecare primărie este obligată să întocmească un registru al foselor septice din localitate. În același timp, românii care le deţin sunt nevoiți să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează și că aceasta este vidanjată de operatori autorizați. Ulterior, în momentul în care în localitate va exista o reţea de canalizare, locatarii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an.
Continuarea, în Adevărul.
Citiți articolul original pe