Adevărul despre finanţele României în 2023: derapajul este la cheltuieli şi nu la venituri (ZF)

grafic 5

Adevărul despre finanţele României în 2023: derapajul este la cheltuieli şi nu la venituri, scrie Ziarul Financiar.  Companiile şi-au făcut treaba, şi-au achitat taxele, dar statul a cheltuit cu 3 mld. euro mai mult la şase luni, scrie Ziarul Financiar…

Cum verifică opinia publică dacă guvernul Ciolacu ia măsurile de desfiinţare de posturi de conducere, agenţii, direcţii şi servicii dacă aproape toate ministerele mari sunt opace când vine vorba de publicarea structurii posturilor pe fiecare direcţie, agenţie sau serviciu din minister?

Coaliţia de guvernare PSD-PNL vine cu două seturi de măsuri pentru a corecta derapajul bugetar din prima jumătate din an. Primul set de măsuri, şi cel mai masiv, este despre creşteri de taxe şi taxe noi. Al doilea set de măsuri este pe partea de economii la bugetul de stat. Cifrele din execuţia bugetară la şase luni arată însă limpede: problema este la cheltuieli, şi nu la venituri. La şase luni din 2023, guvernul trebuia să colecteze 50 mld. euro şi a colectat 49, aproape de ţintă. La cheltuieli însă, nerealizarea este triplă.

În acest context, se pune întrebarea: de ce ia guvernul mai multe măsuri pe partea de venituri decât ia pe partea de cheltuieli?

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Marcel Boloş au prezentat săptămâna trecută setul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor de la stat. Ca opinia publică să poată verifica ceea ce a spus premierul Ciolacu privind reducerea numărului de şefi de serviciu şi restructurarea administraţiei prin impunerea unui număr minim de angajaţi la un serviciu, schemele de personal din ministere, agenţii ar trebui să fie transparente. Dar nu sunt.

Investigație. Drumul muncitorilor nepalezi în România: prinși într-o spirală de abuzuri, „închiriați” și apoi ignorați. „Plz sir, help us” (Libertatea)

Mai mulți muncitori nepalezi care au plătit mii de euro să muncească în România, unde li s-au promis salarii de 500-600 de euro, au rămas fără locurile de muncă pentru care au venit. Unii au supraviețuit cu bani trimiși de familiile din Nepal pe care sperau să le ajute prin venirea în România.

Libertatea a urmărit parcursul lor în ultimele luni. Doi agenți din Nepal au reușit să aducă în România, cu CV-uri falsificate, „18-19 muncitori nepalezi necalificați”, în schimbul a mii de euro. Aceștia au fost angajați la o firmă de construcții din județul Ilfov, care a participat și la procesul de recrutare a lor. Muncitorii credeau că vin să lucreze în hoteluri și ateliere auto, a arătat Libertatea în episodul 1 al acestei investigații.

Pentru că n-aveau experiență în construcții, nu au mai fost luați la muncă de angajatorul din România. De aici au intrat într-o spirală a disperării și neputinței, care a durat aproape un an.  Ce s-a întâmplat cu ei în România arată Libertatea în al doilea episod al unei investigații în țară și în Nepal.

Un întreg municipiu a părăsit România. Număr record de români care au plecat din țară într-un an (Adevărul)

Datele statistice arată un dezastru demografic în derulare – circa 50.000 de români au renunțat anul trecut la visul românesc și și-au luat lumea-n cap. Cam tot atâția câți numără, de exemplu, municipiul Giurgiu. Iar fenomenul va continua, avertizează sociologii.

Migrația externă se menține la cote înalte, avertizează sociologii, experți în demografie. Datele Institutului Național de Statistică, INS, arată că, în 2022, 50.000 de români au părăsit țara, cifra fiind una record.

Aceasta înseamnă o depopulare echivalentă cu cea a municipiului Giurgiu.

Trendul nu se va schimba, apreciază experții, care pun alimentarea depopulării masive a României nu doar pe considerente economice, ci și pe serviciile sociale dezastruoase.

La migrația masivă se adaugă și un spor natural negativ. Astfel, potrivit datelor INS, numărul născuților-vii înregistrat în luna aprilie 2023 a fost mai mic cu 2.853 comparativ cu aceeași lună din 2022. Sporul natural a fost negativ în luna aprilie 2023 (-8.902 persoane), cât și în luna aprilie 2022 (-8.859 de persoane).


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (rfi.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola