465 de ani de la nasterea romancierului Miguel de Cervantes

Pe calendarul evenimentelor şi manifestărilor culturale din 2012 este înscrisă şi aniversarea celor 456 de ani de la naşterea romancierului Miguel de Cervantes. Numit de posteritate ”principe al ingeniozităţii”, romancieru, poetul şi dramaturgul spaniel este cel care l-a dat lumii pe Don Quijote, celebrul personaj din romanul ”El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”. Povestea vieţii acestui om care a intrat pentru totdeauna în albumul de cinste al literaturii universale, o prezentăm în rândurile următoare.
La 29 septembrie 1547 se năştea Miguel, în familia Rodrigo şi Leonor Cervantes. Începutul vieţii viitorului romancier nu a fost tocmai uşor, întrucât copilăria sa a fost marcată de arestarea tatălui său în repetate rânduri. În 1566 familia reuşeşte să se stabilească la Madrid şi de acum, tânărul Cervantes va avea ocazia să-şi descopere talentul alături de profesorul universitar Juan Lopez de Hoyos. Acesta era un dascăl de gramatică şi în 1569 a scris o carte despre îmbolnăvirea unei regine a Spaniei, carte în care a strecurat şi nişte poezii scrise de Miguel, despre care spunea când avea ocazia că este ”discipolul scump şi iubit”. Cu volumul profesorului Hoyos deci, şi-a început Miguel de Cervantes drumul său spre o activitate literară de success.
Până la scrierile care l-au constacrat, Cervantes a îndurat multe: fugă, râzboi, detenţie şi un mariaj eşuat. Intrarea ca soldat în compania lui Diego de Urbina, la sfârşitul anului 1571, avea să-i aducă participarea la bătălia de la Lepanto. Aici, se dovedeşte un luptător extrem de curajos, drept pentru care este răsplătit la sfârşitul duelurilor armate. Rănile de la două săgeţi înfipte în piept şi în mână îi vor aminti mereu de Lepanto.
În drum spre Spania, Miguel împreună cu fratele său sunt luaţi prizonieri şi vânduţi ca sclavi. Detenţia lor s-a întins pe o perioadă de 5 ani, iar cei doi au încercat să evadeze de patru ori. În cele din urmă, au fost eliberaţi de doi reprezentanţi ai unui ordin creştin şi s-au întors în Spania în 1580.
1581 este anul când Cervantes pleacă spre Portugalia pentru a-şi reface viaţa şi a înapoia banii cheltuiţi pentru eliberarea lui. După o relaţie de dragoste cu soţia unui crâşmar, se căsătoreşte cu Catalina de Salazar y Palacios, o tânără dintr-un sat din Tolefo. Mariajul se va încheia peste doar doi ani.
Spre sfârşitul vieţii a trăit în Andaluzia şi Valladolid, nu fără multe necazuri. Aici însă şi-a scris operele sale care îl vor face un autor de renume în Occident, alături de Dante sau Shakespeare. A influenţat atât de mult literatura universală, încât limba spaniolă modernă a fost numită ”limba lui Cervantes”

Comentarii - 1

livia

livia

Apreciez mult acest site, precum si actiunile organizate de Orasul de la Dunare. FELICITARI!

septembrie 29, 2012 8:40 pm Raspunde

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola