27 septembrie – Ziua Mondiala a Turismului

Astăzi în întreaga lume este sărbătorită Ziua Mondială a Turismului. Celebrarea la nivel global a turismului are loc încă din anul 1980, când Organizaţia Mondială a Turismului dădea startul aceste comemorări, după propunerea de înfinţare a ei, în 1970. Scopul în această zi de 27 septembrie, este acela de a evidenţia rolul turismului în comunităţile internaţionale şi de a se observa ce impact puternic are această activitate în domeniul social, cultural, politic şi economic, în întreaga lume.
Turismul este înţeles ca acea călătorie făcută de cineva pentru relaxare şi odihnă. În portofoliul Organizaţiei Mondiale a Turismului turismul este descris ca fiind călătoria cuiva în afara zonei de reşedinţă în scop de recreere.
La nivel global, turismul este cea mai puternică ramură economică, încasările în întreaga lume înregistrând în fiecare din ultimii ani peste 600 de bilioane de euro. Turismul este esenţial în ţări ca Egiptul, Grecia sau Tailanda, la fel şi pentru insule precum Bahamas ori Maldive. În raporturile Organizaţiei Mondiale a Turismului se arată că ţările europene sunt cele mai vizitate din lume, iar Franţa este cea care ocupă primul loc cu peste 79 de milioane de turişti anual.
Cât priveşte oraşele cele mai căutate de turişti, Parisul se află pe locul întâi, cu 16 milioane de vizitatori anual, iar acest loc nu ne miră deloc, căci în această capitală turiştii se pot îndrepta spre obiective impresionante: Arcul de Triumf, Bulevardul Champs-Elysses, Turnul Eiffel, Basilica Sacre Coeur, măreaţa Catedrală Notre Dame, fascinantul muzeu Louvre – cel mai vizitat muzeu de artă din lume, castelul Versailles, Opera din Paris, Centrul Cultural Georges Pompidou sau Piaţa Bastiliei, reprezintă doar câteva din ce poate vedea oricine merge la Paris.
Pentru Ziua Mondială a Turismului s-a decis în anul 1997 ca anual să fie desemnată o ţară gazdă, iar Organizaţia să celebreze aici această zi festivă prin evenimente desfăşurate în jurul unei anumite teme. Astfel, anul următor a fost cel în care Mexicul a reunit Organizaţia Mondială a Turismului, discutându-se despre parteneriatele sectoarelor private ca o cheie spre succesul turismului.
Anul acesta, lucrările Zilei Mondiale a Turismului se ţin în Maspalomas, Spania, şi în cadrul lor se va discuta despre turism şi sustenabilitate energetică. Se doreşte a se evidenţia astfel rolul turismului în ceea ce priveşte energia la nivel global. Secretarul general al Organizaţiei, Ban Ki-Moon, a afirmat că ”turismul, datorită potenţialului său economic este foarte bine plasat pentru a promova sustenabilitatea energetică”.

Picture of Sergiu M.

Sergiu M.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola