“Ochi pentru ochi şi lumea va deveni oarbă”- Mahatma Gandhi
Pe data de 2 octombrie, ţări din întreaga lume sărbătoresc „Ziua internaționană a non-violenței”. În această zi, de regulă, sunt organizate diverse marşuri, conferinţe, întâlniri publice – cu scopul de a-i sensibiliza pe oameni şi a-i face să înţeleagă că violenţa nu reprezintă o soluţie la problemele lor.
Decizia de a declara data de 2 octombrie – Ziua internaţională a non violenţei a fost luată în anul 2007 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Această zi nu a fost aleasă întâmplător, întrucât coincide cu aniversarea lui Mahatma Gandhi – unul dintre cei mai mari militanţi pentru pace din întreaga omenire.
Viaţa lui Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi s-a născut pe data de 2 octombrie 1869 în Porbandar şi este cunoscut ca fiind părintele independenţei Indiei. Gandhi provenea dintr-o familie bogată şi după ce a terminat primele clase în India a studiat dreptul în Londra. Apoi, în 1893 a plecat în Africa, acolo unde a luptat paşnic pentru drepturile imigranţilor indieni.
În 1915 Gandhi s-a întors în India şi pe fondul nemulţumirii populaţiei împotriva stăpânirii britanice, Gandhi a devenit liderul Partidului Congresului. Patru ani mai târziu Gandhi a fost arestat după ce a instigat populaţia să nu mai plătească impozitele şi să evite produsele britancie. A fost apoi eliberat şi arestat de mai multe ori iar în 1926, la Conferinţa de la Londra, cere independenţa Indiei. În 1930 este din nou arestat, împreună cu soţia sa şi alţi 50.000 de indieni. Aici intră de mai multe ori în greva foamei.
La începutul celui de-al doilea război mondial Gandhi îndeamnă populaţia autohtonă să nu susţină Marea Britanie, fapt pentru care este din nou arestat. În cele din urmă, India îşi câştigă independenţa pe data de 15 august 1947.
Retragerea britanicilor a culminat însă cu un sângeros război civil între hinduşi şi musulmani în care au murit peste un milion de oameni. Gandhi a avut o atitudine moderată în ceea ce priveşte acest război, fapt pentru care a fost asasinat de un fanatic pe data de 30 ianuarie 1948.
După moartea sa, Ganhi a fost venerat apoi ca un sfânt de către indieni, devenind sursă de inspiraţie şi pentru alţi militanţi pentru pace precum Nelson Mandela sau Martin Luther King.
“A învăţa că în viaţă e mai uşor să învingi ura cu dragostea, minciuna cu adevărul şi violenţa cu abnegaţia, ar trebuie să fie un element esenţial în educaţia fiecărui copil”, a susţinut Gandhi toată viaţa sa.
Pe data de 2 octombrie, ONU îi invită pe profesori, demnitari sau alte persoane publice să vorbească despre non-violenţă.
Power SEO Verified
PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
(0 recenzii)
Galleria Creative Shop Verified
De 14 ani alegem să nu folosim termenii complicați ...
Nici o recenzie
Asociaţia club sportiv DAKIKA Verified
Viaţa înseamnă evoluţie. Dacă încetăm să mai ...
Nici o recenzie
Centrul Medical Diamed Obesity Verified
La Centrul Medical Diamed Obesity sănătatea ...
Nici o recenzie