Cauta
Adauga
Sign In

150 de ani de la naşterea lui Claude Debussy

150 de ani de la naşterea lui Claude Debussy

Achille-Claude Debussy, unul dintre cei mai importanţi compozitori francezi, s-a născut la data de 11 august 1862. Având de mic înclinaţii pentru pian, Debussy a studiat Conservatorul la Paris, între 1872 şi 1884. Cariera compozitorului nu avea să fie una fulminantă, fiind mai degrabă presărată cu multe obstacole.
În 1878 şi 1879 nu reuşeşte să promoveze examenele la pian şi, pentru o perioadă, renunţă la ideea de a mai deveni compozitor. Un an mai târziu se înscrie la cursurile lui Ernest Guiraud şi după trei ani câştigă concursul Prix de Rome, obţinând în acest fel o bursă de studiu la Vila de Medici din Roma.

Impresionismul lui Debussy
Claude Debussy a avut o contribuţie uriaşă în muzică, de numele său legându-se apariţia impresionismului. Manifestându-se iniţial în pictură, acest curent artistic a fost introdus în muzică de Debussy, datorită dorinţei compozitorului de a se desprinde de vechiul tipar clasic. El vedea muzica sa ca pe o pată de culoare, sau ca pe o altfel de culoare.
Creaţiile lui Debussy au devenit tot mai căutate şi apreciate graţie elementului de noutate pe care îl aduceau acestea muzicii. Astfel, opere precum „Cvartetul de coarde” sau „Preludiu la după amiaza unui faun”, au impresionat fiindcă veneau cu o nouă linie melodică.
Viaţa lui Debussy nu a fost tocmai lipsită de greutăţi, adesea compozitorul neavând bani nici pentru mâncare. Însă, mânat de pasiunea sa pentru muzică, nu a dat importanţă faptului că era sărac lipit pământului şi a continuat să studieze şi să compună. Abia după 1894 începe să fie apreciat şi recunoscut de către critici. În 1899 de căsătoreşte cu Lily Texier, iar un an mai târziu devine cu adevărat celebru.
Claude Debussy încetează din viaţă în 1918, lăsând însă în urmă o moştenire colosală. Graţie inovaţiilor pe care le-a adus în muzică, Debussy este considerat astăzi cel mai mare compozitor de pian, după Frederic Chopin.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALTII AU CITIT SI...

0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
Nici o recenzie

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola