15 septembrie Ziua internationala a democratiei

Organizaţia Naţiunilor Unite sărbătoresc în fiecare an la 15 septembrie Ziua Internaţională a Democraţiei, pentru a spori interesul lumii asupra acestei forme de guvernământ. Numeroase evenimente au loc în această zi în lume, cu scopul de a promova democraţia. O mulţime de persoane, organizaţii din întreaga lume, incluzând agenţii guvernamentale şi non-guvernamentale, sunt implicaţi astăzi în activităţi ce includ discuţii şi conferinţe despre democraţie.
În 2007 ONU a decis ca pe data de 15 septembrie să fie celebrată Ziua Internaţională a Democraţiei, şi a invitat toate statele menbre şi organizaţiile partenere să comemoreze această zi în fiecare an. Propunerea a fost făcută iniţial de Qatar, stat căruia i s-au alăturat alte 8, printre care şi România. Totul începuse însă încă din septembrie 1997 când fusese adoptată Declaraţia Universală a Democraţiei. Această Declaraţie afirma principiile democraţiei, elementele şi modul democrativ de a guverna, precum şi scopul internaţional al democraţiei.

Pentru început, la prima aniversare a Zilei Internaţionale a Democraţiei, cea din 2008, a avut loc un eveniment comemorativ la Parlamentul din Geneva, parlamentarii fiind invitaţi să vorbească despre activităţile democratice. În 2009 deja, această zi de 15 septembrie venea cu o temă specială – Democraţie şi toleranţă politică. În cadrul adunărilor s-a vorbit astfel despre importanţa toleranţei în societate şi în viaţa politică.
Tema de anul acesta, în cadrul Zilei Internaţionale a Democraţiei, este Educaţie democratică. Liderii Organizaţiei Naţiunilor Unite sunt de părere că subiectul din acest an este esenţial pentru succesul pe termen lung al democraţiei. Toţi cetăţenii ai tuturor naţiunilor trebuie să înţeleagă toate drepturile şi responsabilităţile lor, mai ales acolo unde a avut loc recent o tranziţie. Doar educaţia, spun conducătorii ONU, poate ajuta o democraţie să meargă bine.
Democraţia, înseamnă ”conducere de către popor” şi este regimul politic care deci, se bazează pe dorinţa poporului. Principiile de bază ale acestei forme de guverare sunt votul universal şi suveranitatea poporului. Într-o democraţie întâlnim respectarea drepturilor omului, pluripartidism, precum şi separaţia puterilor în stat, iar în Constituţie se află notate principiile de bază ale organizării statului democratic.
Ţara noastră este văzută ca o democraţie tânără, la început, însă evenimentul recent – suspendarea  preşedintelui, cu avertizări serioase din partea Uniunii Europene, ne arată că speranţele şi visele noastre nu trebuie puse în oamenii care conduc sau vor să conducă în mod egoist ţara.
Democraţia rămâne forma de guvernământ cea mai potrivită la ora actuală, atâta timp cât are la cârmă lideri autentici.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola