Astăzi se împlinesc 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu, unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848. Încă de ieri la Ţebea, locul unde a fost înmormântat în anul 1872, au loc o serie de manifestări dedicate celebrului revoluţionar român din Transilvania.
Avram Iancu s-a născut în 1824, în Ţara Moţilor, satul Vidra de Sus. Astăzi, localitatea poartă numele de Avram Iancu şi face parte din judeţul Alba. Încă de mic s-a evidenţiat ca un copil vioi, plin de energie, gânditor şi cu un suflet foarte bun. Cu un bunic preot şi un tată jude domenial, tradiţia educaţiei continuă şi în cazul copilul Avram, care va face nu numai clasele de şcoală elementară, ci chiar liceul şi Facultatea de Drept la Cluj. După terminarea studiilor reuşeşte să se angajeze ca şi cancelist la Tabla regească de la Târgu Mureş, aici el reîntâlnindu-şi mulţi dintre colegii de la Cluj, unii dintre ei susţinându-l în luptele revoluţiei de la 1848.
În martie 1848 Avram Iancu şi colegii săi organizează o manifestare patriotică pentru proclamarea libertăţii. După o discuţie cu Nicolae Bârle, sosit cu informaţii de la Blaj, Avram Iancu şi cei dimpreună cu dânsul propun o întâlnire la Blaj. La 30 aprilie 1848, Adunarea de la Blaj a avut loc într-o atmosferă încărcată deoarece se luaseră toate măsurile pentru ca românii să nu ajungă. Acestu lucru nu s-a întâmplat reprezentanţii românilor venind, formulând revendicări şi făcându-şi simţită prezenţa. Doreau desfiinţarea iobăgiei şi aveau multă dorinţă de libertate. De acum se fac pregătiri pentru o nouă Adunare la Blaj, cea din 15 mai.
Avram Iancu strânge o mulţime de moţi, pest 6000, şi porneşte cu ei la Adunarea Naţională de la Blaj, unde soseşte făcând o impresie puternică. Pe Câmpia Libertăţii de la Blaj au loc cuvântări şi se redactează un memoriu ce va fi trimis la Viena, prin care se solicitau drepturi pentru românii din Transilvania. Avram Iancu a devenit conducătorul românilor contra revoluţiei maghiare din Transilvania, organizând apărarea în Munţii Apuseni. În cele din urmă împăratul Austriei, Franz Joseph, a înfrânt revoluţionarii unguri cu ajutorul armatei ţariste. Luptele au durat până în 1849.
După Revoluţie i s-au oferit lui Avram Iancu diferite posturi la Viena şi Sibiu, remunerate cu foarte mulţi bani, însă el le-a refuzat cerând acordarea drepturilor românilor. S-a întors acasă în Ţara Moţilor, unde va rămâne până la moartea sa. Va rămâne totdeauna în conştiinţa românilor pentru faptele sale, ce au trezit conştiinţa poporului român spre libertate şi au pregătit calea spre Marea Unire din 1918.
Power SEO Verified
PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
(0 recenzii)
LavenderaNNa Verified
Misiunea noastră este de a prepara produse ...
Nici o recenzie
Galleria Creative Shop Verified
De 14 ani alegem să nu folosim termenii complicați ...
Nici o recenzie
Asociaţia club sportiv DAKIKA Verified
Viaţa înseamnă evoluţie. Dacă încetăm să mai ...
Nici o recenzie
Comentarii - 1
livia
Craisorul Muntilor – mereu – in amintirea noastra!
septembrie 10, 2012 7:30 pm